Yhdistä tablettilaite ja tietokone

Tabletti vai tietokone? Tämän kysymyksen kanssa painii moni. Tabletti on kooltaan kätevä, mutta ei kuitenkaan vedä vertoja kannettavalle tietokoneelle.. Kaikki nämä huolet voi nyt kuitenkin unohtaa, sillä kaupoista löytyy 2-in-1 -laitteita, joissa yhdistyy sekä tietokone että tabletti.

Monitoimilaite moneen käyttötarkoitukseen

2-in-1 laitteissa ideana on, että saat laitteen jossa on samassa paketissa niin tabletti kuin kannettava tietokonekin. Tämän mahdollistaa irrotettava kosketusnäyttö, joka voi toimia itsekseen ilman näppäimistöä tai yhdessä näppäimistön kanssa monipuolisempa toimintoja varten. Ruudun saa herätettyä yhtä nopeasti kuin tabletinkin, mutta laitteella voit tarvittaessa suorittaa myös toimintoja joihin tabletti yksin ei kykene tai jossa niiden suorittaminen on vaikeaa, kuten pitkien kirjoitustehtävien tekeminen tai tietokonepelien pelaaminen.

2-in-1 laitteiden kauneus ja nerokkuus piilee kahden maailman yhdistämisessä. Tabletti on pääsääntöisesti hupilaite, jolla voi katsella videoita, etsiä ravintoloita kartalta, pelata pelejä, selata sosiaalista mediaa sekä ottaa kuvia ja videoita tai lukea kirjaa – mutta työntekoon se ei sovellu. Tässä taas tarvitaan läppäriä: kirjoittamiseen, esitysten väsäämiseen sekä tietokonepelien pelaamiseen tarvitaan järeämpää laitteistoa. 2-in-1 pelastaa sinut molemmissa tilanteissa: se on tarvittaessa tabletti, joka kulkee kevyesti ja kätevästi mukana, ja tarvittaessa kannettava tietokone kaikkine tietokoneen ominaisuuksineen. Useimmissa 2-in-1 -laitteissa käytetään Windows 10 -käyttöjärjestelmää. Apple ei ole vielä lanseerannut omaa 2-in-1 -laitettaan.

Yhdistä tablettilaite ja tietokone

Millä muilla tavoilla 2-in-1 eroaa kannettavasta tietokoneesta

2-in-1 -laitteilla ja kannettavilla tietokoneilla on muutakin eroa. Siinä missä kannettavien tietokoneiden laitteisto ja akku sijaitsevat laitteen pohjaosassa, eli näppäimistön alla, on 2-in-1 -laite taas ylävetoinen laite, sillä kaikki tarpeellinen on pakattu ruuduun itseensä, jotta laite pystyy toimimaan myös ilman näppäimistöä.

2-in-1 laitteen muisti ja säilytystila on yleensä kannettavan tietokoneen luokkaa, kun taas yksittäisen tabletin muisti on yleensä rajallinen, riippuen tietenkin mallista. Kuten tietokoneissa ja tableteissakin, myös 2-in-1 -laitteissa hintaa korottamalla saa laitteeseensa enemmän tilaa ja muistia.

Tästä huolimatta pidä mielessä, että 2-in-1 -laitteen tehot eivät mobiiliprosessorinsa takia kuitenkaan ihan yllä kannettavan tietokoneen tasolle. Siispä esimerkiksi pelejä, jotka vaativat kunnon tehoilla varustetun tietokoneen pelaamista varten, ei kannata yrittää pelata 2-in-1 -laitteella. Parhaiten laite soveltuukin kevyeen mutta monipuoiseen käyttöön, jonka saa helposti muutettua tietokoneeksi työtarkoituksiin tai tabletiksi vapaa-ajan rientoihin tai viihdykkeeksi mukaan vaikka matkalle.