Videopuhelun avulla tuttu tulee näytölle

Videopuhelut ovat viime vuosien saatossa yleistyneet ja mullistaneet telekommunikoinnin maailman. Saamme kiittää tästä kaikkien saatavilla olevaa huipputekniikkaa, monia ilmaisia tai halpoja sovelluksia sekä hyviä Internet yhteyksiä. Videopuhelut olivat vielä muutamia vuosia sitten tulevaisuuden toivekuvia ja, joitain mitä näimme scifi – elokuvissa. Nyt niitä soitellaan halvoillakin laitteilla ja soittajana on kuka vain lapsesta vaariin!

Videopuheluilla tarkoitetaan puhelua, jossa äänen lisäksi lähetetään ja vastaanotetaan reaaliaikaista videokuvaa. Tämä onnistuu älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla, joissa on kameratoiminto, mieluiten näytön etuosassa, jotta vastaanotettavan kuvan seuranta onnistuu itseä kuvattaessa. Videopuheluita voi soittaa lukuisten eri ilmaisten sovellusten avulla ja yhteydenpito kansainvälisesti eri maista käsin onnistuu näin kätevästi pelkkää internet yhteyttä käyttäen. Toimintoa tarjoavat esimerkiksi Skype, Facetime, Facebook messenger videopuhelut ja Viber sekä lukuisat muut sovellukset.

Videopuhelut ovat useille työn tai muiden olosuhteiden takia lähimmäisistään kaukana asuville arkipäivää. Video kuvan ansiosta puhelu on usein kokonaisvaltaisempi kokemus ja kommunikointi on luontevaa nähdessä toisen osapuolen reaktiot. Se on tuonut myös uuden mahdollisuuden muuten haastaville etäsuhteille, joissa kommunikointi on usein haasteellista. Videopuhelujen avuin yhteydenpito ja keskustelu on helppoa. Myös perheille, joissa syystä tai toisesta jompikumpi vanhempi tai muu läheinen asuu kaunana, ovat videopuhelut todellinen pelastus. Erityisesti lapsille on tärkeää nähdä toinen osapuoli ja tällä tavalla taataan myös, että lapsi oppii tuntemaan tai muistaa kaukanakin asuvat sukulaiset.

Videopuhelun avulla tuttu tulee näytölle

Videopuhelut ovat pienentäneet maailmaa entisestään siinä mielessä, että kokemuksien ja elämysten reaaliaikainen jakaminen ja seuranta toiselta puoleltakin maailmaa on nyt mahdollista lähes kaikille. Se tuo valtavasti lisämahdollisuuksia telekommunikointiimme. Toisin kuin kuulopuhelut, videopuheluita voi soittaa myös kuurot ja kaikki joilla on kuulo- ja puhevaikeuksia. Viittomakieli onnistuu videokuvan välityksellä, ja näin videopuhelut ottavat huomioon myös erityistarpeet.

Videopuhelut työelämässä

Videopuhelut ovat paitsi mahdollistaneet yhteydenpidon läheisiin kaukanakin asuessa, myös etätyön jopa kansainvälisellä tasolla. Enää ei tarvitse matkustaa tunteja, tai jopa päiviä muutaman tapaamisen vuoksi, sillä ne voidaan hoitaa videopuheluna.

Yhä useammat työhaastattelutkin hoidetaan nykypäivänä käytännön järjestelyiden ja etäisyyksien vuoksi esimerkiksi Skype sovelluksen avulla. Se antaa työnantajalle mahdollisuuden nähdä työntekijä ja haastatella häntä reaaliajassa, ilman isompia järjestelyjä ja matkustelua. Myös työpalaverit, kokoukset ja muu yhteydenpito hoituu kätevästi videopuheluin, joihin voi osallistua helposti useampi kuin kaksi osapuolta. Videopuhelut ja muu nykyaikainen viestintä on mullistanut etätyöskentelyn täysin ja tarjonnut tämän mahdollisuuden yhä useammalle alalle.