Tietokoneiden kehitys vuosikymmenten aikana

Tietokoneiden kehitys vuosikymmenten aikanaMeille 2000-luvulla eläville tietokoneet ja tietotekniikka ovat olennainen osa arkea, halusimme tai emme. Tietotekniikkaa on joka puolella, autoissa, kodinkoneissa ja vaikkapa elektroniikassa, joka esimerkiksi ohjaa käyttäytymistämme liikenteessä. Liikennevalot ja muut ohjausjärjestelmät hyödyntävät automaatioita ja tietotekniikkaa saaden arjen rutiinit sujumaan, tai ainakin niin on tarkoitettu.

Mistä kaikki alkoi?

Ensimmäisiä tietoteknisiä laitteita olivat helmitaulut. Helmitaulu ei tietenkään itsekseen pystynyt suorittamaan laskutehtäviä ja sitä paitsi se soveltui vain yhteen ja vähennyslaskun suorittamiseen. 1800-luvun alussa kehitettiin kutomakone, jota ohjattiin reikäkorteilla. Tästä sai alkunsa ohjelmointi. Radiotekniikka loi mahdollisuuden myös tietokoneiden kehitykselle. Radioissa käytettävät putket olivat myös ensimmäisten varsinaisten tietokoneiden ytimenä. Putkitekniikka vaati paljon tilaa ja tuotti valtavia määriä lämpöä, joten näiden laitteiden koko oli valtava. 1945 valmistunut ENIAC on ensimmäinen julkisesti toimiva tietokone, joka nopeutti laskentasuorituksia 1000 kertaisesti verrattuna mekaanisiin laskimiin. Putkikoneiden ajalta on myös edelleen tietokonekielessä käytetty termi bugi (bug = hyönteinen), jota käytetään, jos ohjelmistossa on joku ongelma. Bugit, eli hyönteiset aiheuttivat suurissa tietokoneissa oikosulkuja ja toimimattomuutta ryömiessään koneiden sisään.

Transistorit

Transistorien keksiminen pienensi tietokoneiden kokoa olennaisesti. Ne mahdollistivat tilaa vievistä putkista luopumisen ja tietokone saatiinkin jo mahtumaan vaikkapa pöydälle kokonaisen huoneen tai kahden sijaan. Ohjelmointi tapahtui magneettinauhoille. Transistorien kokoa pystyttiin pienentämään uusien tekniikoiden avulla ja integroidut piirit mahdollistivat transistorien pakkaamisen piilevyille. 1970 luvulla integroitujen piirien tekniikka kehittyi nopeasti ja mahdollisti mikroprosessoreiden valmistamisen. Tänä päivänä yhdessä integroidussa piirissä saattaa olla miljoonia transistoreita yhdellä piisirulla.

Vielä 1970 luvulla tietokoneilla suoritettiin lähinnä teknisiä laskelmia. 1980 luvulla tekniikka oli jo niin kehittynyttä, että ensimmäisiä tietokoneita alkoi ilmestyä myös kotikäyttöön. Klassiset Commodore 64 ja Atari tietokoneet mahdollistivat erilaisten pelien pelaamisen tietokoneella ja tv-näytöllä. Pelit oli ohjelmoitu kaseteille ja lataaminen oli tuskallisen hidasta, eikä lopputuloksesta voinut olla täysin varma. 1990-luvulla ilmestyivät PC- tietokoneet, joiden käyttö muuhun kuin pelaamiseen alkoi olla mahdollista muillekin kuin spesialisteille. Erilaiset levykkeet olivat varmempia kuin magneettinauhat ohjelmien tallennuksessa ja niille mahtui suuria määriä dataa.

1990-luvulta tähän päivään on tietokoneiden kehitys ollut huikeaa eikä loppua ole näkyvissä. Tietokoneet ja mikroprosessorit ovat läsnä arjessakin joka puolella. Tavallisessa käyttöautossakin on enemmän tietokonekapasiteettia kuin oli amerikkalaiset astronautit kuuhun vieneessä Apollo -raketissa. Internet on mahdollistanut tietokoneiden käytön mitä moninaisempiin tehtäviin ja informaatiotulva aiheuttaa käyttäjilleen ähkyn.