Päätelaitteen näytön merkitys käyttäjäkokemuksessa

Päälaitteen näyttö on avain hyvään käyttäjäkokemukseen, sillä sen kautta tapahtuu yleensä lähes kaikki interaktio laitteen kanssa. Näyttöjä on nykyään paljon erilaisia, ja uudet teknologiat kilpailevat jatkusvasti vanhojen kanssa. Näyttöjen kuvanlaaduissa on eroja esimerkiksi pikselimäärästä tai sitten näytön teknologiasta johtuen, kuten esimerkiksi LCD, Plasma ja LED -näytöt. Päälaitteen näyttö on kaiken sisällön lähde ja sein myös interaktion keskus, oli laite sitten tulostin tai televisio. Usein näyttöä pidetään sivuseikkana muistin, kovalevyn tai prosessorin rinnalla, mutta sillä on yllättävän paljon vaikutusta itse laitteen käyttöön.

Päätelaitteen näytön merkitys käyttäjäkokemuksessa

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu on tärkeä osa käyttäjäkokemusta. Jos näyttö on erittäin pieni, ja sitä aiotaan pitää lähellä kasvoja, olisi hyvä olla vahva kuvanlaatu, jotta näyttö olisi helppo silmille. Jos näyttö on esimerkiksi suuri LED-televisio, ei pikseleiden tiheyden tiheyden tarvitse olla niin suuri, mutta pikseleiden kokonaismäärä on luultavasti korkea.

Päätelaitteen näytön merkitys käyttäjäkokemuksessa

Kosketusnäyttö

Kosketusnäytölliset laitteet tuovat aivan uuden ulottuvuuden käyttäjäkokemukseen. Älypuhelimissa kosketusnäyttö on oletusarvo, mutta esimerkiksi kannettavissa tietokoneissakin on nykyään kosketusnäyttöjä, jotka tuovat uuden tavan käyttää kannettavaa tietokonetta. Lisäksi esimerkiksi tulostimessa voi olla kosketusnäyttö ohjaimena, jolloin siinä on yleensä erittäin monipuolinen menu, josta laitetta voi käyttää erittäin kätevästi. Kosketusnäytön tärkein ominaisuus on tietysti kosketusherkkyys – tai enemmänkin optimaalinen kosketusresponsiivisuus. Liian herkkä tai epätasaisesti toimiva näyttö voivat tehdä näytön käytöstä erittäin ikävää. Ja jos näyttö vaatii liikaa edestakaisin laahausta, voivat sormilihaksesi mennä jumiin ennen pitkää.

Hinta

Kuten aina teknologian kanssa, hinta tarkoittaa usein parempaa laatua ja teknologiaa. Joskus uudet teknologiat saattavat olla suhteessa hieman kalliimpia kuin niiden hyödyt todellisuudessa ovat, mutta yleensä satsaaminen kannattaa. Joskus hintaan voi tietysti vaikuttaa myös ulkonäkö ja esim. special editionit, joten jos haluaa karsia kuluissa, niin voi olla hyvä keskittyä tavallisiin tuoteryhmiin.

Tekniset ominaisuudet

Näytöillä on paljon erilaisia teknisiä ominaisuuksia. Jos näyttöä pidetään sylissä, voi olla hyvä, että se ei kuumene käytettäessä tai laturin ollesssa kiinni seinässä. Myös kirkkauksissa ja näytön valon tyypeissä on eroja. LED ja LCD näytöt antavat selvästi erilaista hohkaa ja erilaista kuvaa. Hyvässä näytössä kirkkautta ja kontrastia voi äädellä helposti, jolloin näytön voi sopeuttaa oman maun lisäksi myös ympäristön valoisuuden tasoon. Öisin on mukavampi pitää näyttö vähemmän kirkkaana unen saamisen parantamiseksi ja silmän totuttamiseksi pimeään, mutta kirkkaana kesäpäivänä rannalla istuessa hämärä näyttö saattaa jättää sisältönsä salaisuudeksi. Paras kasinokampanja ja sen lukeminen voivat muussa tapauksessa jäädä välistä.

Muut osat

Näytön yhteydessä on yleensä myös muita osia, yleensä ohjaimia, kuten nappuloita, vieritettäviä rullia tai kosketussensoreita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.