Liian suuri näyttö voi vahingoittaa silmiä

Yleisesti ollaan sitä mieltä, että ylenpalttinen tietokoneen näytön tai tv:n tuijottelu voisi olla vahingollista silmille. Varsinaista yksiselitteistä tutkimustietoa asiasta ei kuitenkaan ole saatavilla. Joidenkin tutkimusten mukaan näyttöpäätetyöskentely saattaa johtaa silmien rasittumiseen. Silmiä säätelevä lihaksisto kuormittuu yksipuoleisesti, jos katsotaan vain lähelle. Tämä saattaa aiheuttaa rasittuneisuutta. Kauas katsominen vastaakin silmien lihaksiston lepotilaa, koska lihaksisto ei ole silloin jännittyneessä tilassa. Jossain on verrattukin silmien lihaksiston toimintaa käsivarren koukistajien toimintaan, hauislihas kuormittuu, kun käsivartta koukistetaan ja lepää, kun käsivarsi on suorana. Päätteellä työskenneltäessä olisikin hyvä pitää taukoja parinkymmenen minuutin välein ja antaa silmän levätä. Silmien sulkeminenkin auttaa silmälihasten rentouttamisessa.

Valon määrä

Liian suuri näyttö ei varmastikaan sinällään aiheuta silmille vahinkoa, päinvastoin, saattaisi sen katsomisen olevan jopa vähemmän vahingollista kuin pienen näytön tuijottelu läheltä. Suurempaa näyttöä kun ei tarvitse katsoa niin läheltä. Ainoa tiedetty tekijä, joka suoraan voi vahingoittaa silmiä on valon määrä. Jo pienenkin hetken aurinkoon tuijottelu saattaa saada aikaan suuren vahingon näkökyvyssä. Sama ongelma on hitsatessa. Silmiä vahingoittavan valon määrän tulee olla siis todella suuri ja tämmöisiä valomääriä ei suuriltakaan näytöiltä ole mahdollista saada.

Liian suuri näyttö voi vahingoittaa silmiä

Sininen valo

Sininen valo on myöskin aiheuttanut huolta, koska on sen arvioitu vaikuttavan haitallisesti näkökykyymme. Sininen valo on osa valkoisen valon spektriä ja elimistö kokee sinisen valon päivänvaloksi. Tämä puolestaan saattaa sekoittaa elimistön sisäistä kelloa, jos esimerkiksi päätelaitteista tulevalle siniselle valolle altistutaan pimeän aikana. Sisäinen kello valmistelee elimistöä lepotilaan illalla, kun pimeys saapuu vaikuttaen muun muassa melatoniinin eritykseen. Melatoniini saa taas meidät nukahtamaan, joten jos olemme sinisen valon, joka siis muistuttaa päivänvaloa, äärellä ennen nukkumanmenoa, saattaa nukahtaminen olla vaikeaa, ja sitä kautta se vaikuttaa yleiseen väsymystilaan ja se taas puolestaan saa silmämme myös tuntumaan väsyneiltä. Väsyneet silmät kuivavat myös helposti ja niistä vuotaa vettä, eli silmän kuivaessa silmä yrittää kastelun avulla voidella silmien kalvojen pintaa.

Uusimpien tutkimusten valossa sininen valo saattaa aiheuttaa silmänpohjan ikärappeumaa. Sinistä valoa tuottavia ledejä käytetään paljon moderneissa älylaitteissa ja myöskin viihde-elektroniikassa. Led lampuissa sinisen valon osuus on suurempi kuin perinteisen tekniikan hehkulampuissa. Led- teknologiaa käytetään enenevissä määrin uusissa näyttölaitteissa sen pienen koon ja energiatehokkuuden takia. Mutta onko suureltakaan näytöltä saatavissa niin paljon haitallista valoa, että se vaikuttaisi näkökykyämme heikentävästi, siitä ei ainakaan vielä ole tutkittua tietoa.