Ihmeellinen virtuaalinen todellisuus

Virtuaalinen todellisuus kuulostaa vielä nykypäivänäkin monelle tulevaisuuden sanastolta eikä todelta. Kuitenkin virtuaalinen todellisuus on täyttä nykypäivää. Mitä virtuaalinen todellisuus tarkoittaa? Virtuaalinen todellisuus on keinotekoinen tietokonesimulaation avulla luotu toden tuntuinen ympäristö. Virtuaalinen todellisuus ei ole kuitenkaan mikään älyttömän uusi keksintö. Esimerkiksi lentokoneen lentämistä harjoitellessa käytetään virtuaalisessa todellisuudessa toimivaa simulaattoria, ja tällaiset harjoittelusimulaattorit ovat olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Uudempana virtuaalisen todellisuuden muotona ovat esimerkiksi 3D-virtuaalilasit, jotka päälle puettuaan käyttäjä pääsee kokemaan virtuaalisen maailman niin, että tuntee olevansa itse sen sisällä.

Virtuaalisen todellisuuden havainnollistamista

Virtuaalista todellisuutta käytetään monissa eri yhteyksissä. Nykypäivänä virtuaalinen todellisuus koskettaa lähes jokaista internetin käyttäjää. Esimerkiksi vanha klassikko Jaakko ja pavunvarsi -satua on perinteisesti luettu kirjamuodossa, jossa on hyvällä onnella ollut kuvia. Nykyään tarinaa pystytään elävöittämään virtuaalisen todellisuuden avulla aivan toisiin sfääreihin. Esimerkiksi Jaakko ja pavunvarsi -slottikasinopelissä satu on animoitu virtuaaliseen todellisuuteen erittäin hienolla tavalla. Jaakko ja pavunvarsi -slottia kannattaakin kokeilla, sillä sen animaatiot (myös aloitusanimaatio) ovat viimeistelyiltään erinomaisia ja visuaalisesti upeaa katseltavaa, tuoden klassisen tarinan uuteen muotoon.

Virtuaalinen todellisuus on hauskaa ja hyödyllistä

Virtuaalisesta todellisuudesta puhuttaessa voidaan puhua myös virtuaalimaailmasta. Virtuaalimaailma on internetin välityksellä toimiva virtuaalinen ympäristö, jossa useat käyttäjät voivat olla samanaikaisesti ja elää vuorovaikutuksessa keskenään. Monet pelit perustuvat tähän ideaan. Virtuaalista maailmaa voidaan käyttää myös esimerkiksi terapiassa. Tällainen terapia on todettu tehokkaaksi muun muassa fobioiden hoidossa. Jos ihminen kärsii vaikkapa pahasta korkean paikan kammosta, voidaan virtuaalista todellisuutta hyödyntäen saada ihminen altistumaan korkeassa paikassa olon tuntemukseen – altistetun ollessa kuitenkin täysin turvallisessa ympäristössä. Samoin tavoin voidaan hoitaa muitakin fobioita.

Virtuaalista todellisuutta voidaan hyödyntää myös esimerkiksi arkkitehtuurissa. Uutta rakennusta tai vaikka kokonaista kaupunginosaa suunnitellessa se voidaan simuloida virtuaaliseen todellisuuteen ja näin päästä katsomaan rakenteen toimivuutta kolmiulotteisessa muodossa. Tämä säästää aikaa ja rahaa suunnittelutyötä tehdessä. Lisäksi virtuaalista todellisuutta voidaan käyttää matkailussa. Esimerkiksi matkakohdetta pääsee nykyään tutkimaan kolmiulotteisena, tutkien sen nähtävyyksiä tietokoneen näytöltä, aivan kuin olisi itse paikan päällä. Monet karttapalvelutkin käyttävät virtuaalista todellisuutta antaen mahdollisuuden hypätä katukuvaan, jolloin voit niin sanotusti virtuaalisesti kulkea kaduilla nähden koko ympäristön, oman kodin rauhassa.