Älytelevisiot mullistivat surffailun

Muistat varmaan ajan jolloin puhelimilla pystyi vain soittamaan, autoilla vain ajamaan ja televisioilla.. vain katselemaan tv-ohjelmia? 2010-luvulla televisiollakin voi tehdä niin paljon muutakin kuin selailla kanavia, nauhoittaa elokuvia ja lukea uutisia teksti-tv:ltä. Vuoden 2015 jälkeen älytelevisiot ovat huomattavasti yleistyneet eikä olisi ihme, jos sinunkin seuraava televisiosi tulisi olemaan tällainen, sillä kehitys on niin varmalla suunnalla nykyajan internetkeskeistä elämäntapaa kohti, että suunta tässäkin kehityksessä on vain ylöspäin.

Miten älytelevisio eroaa vanhanaikaisesta televisiosta?

Tämä on erittäin helppo kysymys, johon osaa vastata kuka tahansa älytelevisioihin tutustunut. Siinä missä älypuhelimen toiminnot keskittyvät pelkkien soittojen ja viestien sijaan verkon selailuun ja erilaisten sovellusten käyttöön, niin tekee myös älytelevisio. Älytelevisiolla pääsee selailemaan Facebookia, katsomaan YouTubea, etsimään tietoa internetistä, tarkistamaan säätä ja pelaamaan erilaisia pelejä, ihan kuin älypuhelimellakin. Älytelevisio liitetään kodin laajakaistaverkkoon. Parhaat televisiomallit päästävät käyttäjänsä jopa puhumaan videopuheluita Skype-sovelluksen kautta televisioon sisäänrakennettujen kaijuttimien ja mikrofonin avulla. Nämä voi ostaa halvempaan televisioon myös erikseen, mikäli ne puuttuvat televisiosta itsestään.

Mikä tahansa elokuva vain klikkauksen päässä

Älytelevisiot mullistivat surffailun

Suosituimpia älytelevision ominaisuuksia ovat kuitenkin elokuvapalvelut. Jos tunnet Netflixin, tiedät jo mistä on kyse. Muita vastaavia palveluita ovat muun muassa Viaplay ja HBO. Jotkut valmistajat jopa sisällyttävät kaukosäätimeensä oman painikkeen Netflixille. Elokuvapalveluista maksetaan joko kuukausittain tai elokuvakohtaisesti. Elokuvien toistamiseksi vaaditaan vakaa nettiyhteys, joten televisio onkin paras liittää verkkoon ennemmin kaapelin kuin langattoman yhteyden kautta. Suomessa älytelevision omistaja saa valita mieleisensä elokuvan tai tv-sarjan myös esimerkiksi Yle Areenasta, Katsomosta tai Ruudusta. Onkin hyvä olla matkalla, kun esimerkiksi Livignon majapaikat tarjoavat suomalaista viihdettä.

Teksti-tv:stä hbbTV:ksi

Teksti-tv on aina viehättänyt suomalaisia ja siksi monia ilahduttaakin kuulla, että myös älytelevisioissa on mukana teksti-tv:n päivittynyt versio. Version nimi on hbbTV. Kyseessä on interaktiivinen sovellus, joka näyttää katsojalle hänen valitsemaansa sisältöä. Sisältö voi olla esimerkiksi jatkuvaa uutisvirtaa, videoita, musiikkia tai mitä tahansa muuta multimediaa. HbbTV tarjoaa myös päivittyneen ja laajennetun ohjelmaoppaan. Muun muassa MTV3 tarjoaa omalla hbbTV-kanavallaan jatkuvasti itsekseen päivittyviä uutisia. Useimmissa malleissa sovelluksen saa avattua kaukosäätimen punaisella näppäimellä.

Muita mukavuuksia

Älytelevisioon pystyy myös liittämään USB-tikun, jonka sisältöä voi selailla ja katsella.

Joissakin älytelevisioissa on myös monia toimintoja, joita käytetään älypuhelimen kautta. Yksi näistä on screen mirroring eli peilaus, joka mahdollistaa erilaisten esitysten näyttämisen isolla ruudulla ilman erillisiä piuhoja ja yhdistimiä. Vaaditaan vain helppo yhteyden muodostaminen puhelimen ja television välillä.